Skip to main content
Canvi de criteri

Email màrqueting: la fi de l’opt-in a Espanya?

Finalment l’AEPD s’ha manifestat i sembla que l’exigència per fer email màrqueting ha quedat definitivament rebaixada.

Tal com comentàvem abans de fi d’any, l’AEPD ens va sorprendre davant una denúncia interposada a una empresa que enviava correus electrònics recopilats d’Internet, amb el següent criteri: el fet que el destintari de l’email (o sigui jo) no hagi manifestat que no vol seguir rebent emails comercials, implica que l’empresa està facultada per seguir amb la seva campanya d’email màrqueting sense incomplir la llei.

La llei, concretament la LSSI, recordem que estableix que “Queda prohibit l’enviament de comunicacions publicitàries o promocionals per correu electrònic o un altre mitjà de comunicació electrònica equivalent que prèviament no haguessin estat sol·licitades o expressament autoritzades pels destinataris de les mateixes.” Aquesta setmana he rebut resposta de l’AEPD al meu recurs en el qual ho desestima i manifesta que “Dels correus publicitaris remesos per l’entitat XXXXX es desprèn que en els correus publicitaris remesos (…) s’indica que “si no desitja rebre noves promocions, respongui des d’aquest mateix correu indicant “Baixa” en l’assumpte. En aquest sentit (…) s’ha d’assenyalar que no s’han aportat en el seu escrit de denúncia indicis raonables de no voler seguir rebent correus publicitaris

Quin era el criteri fins ara en email màrqueting?

Fins avui el criteri d’interpretació de l’AEPD era clara. Per poder fer una campanya d’email màrqueting era necessari tenir el consentiment exprés i previ del destintari. Aquest requisit, que és encara plenament vigent segons la normativa actual, implicava molts maldecaps de cap a les empreses que feien campanyes d’email màrqueting doncs havien d’assegurar-se que els destintaris de les seves campanyes, havien autoritzat expressament que volien rebre emails comercials, tret que no fossin clients de la companyia que realitzava la campanya.

Quin és el “nou” criteri?

Amb aquesta discutible intepretació de l’AEPD sembla permetre’s que una campanya d’email màrqueting pugui iniciar-se sense comptar amb el consentiment exprés dels destintaris i la simple possibilitat d’oferir a l’usuari la possibilitat de donar-se de baixa dels següents enviaments, implicaria estar complint la llei.

La cosa, si s’acaba imposant al meu entendre suposaria la necessitat de modificar la legislació actual i obre un munt de preguntes com per exemple què passa amb la compra de bases de dades per a campanyes d’email màrqueting? Què succeeix amb les pràctiques de recopilar emails en Internet, fòrums, etc… per incloure’ls en campanyes d’email màrqueting? Fins ara la necessitat de comptar amb el consentiment exprés “dificultava” aquestes pràctiques, amb el nou criteri sembla que hi ha màniga ampla per totes elles.

Crec que és un tema del que sentirem a parlar a partir d’ara….

Si tens algun dubte en aquest o qualsevol altre tema, no dubtis en contactar-nos!