Skip to main content
Consumidors

Consumidors: drets compres per Internet

El desconeixement en relació a la possibilitat de retornar productes comprats per Internet pot ser un dels motius que pot ocasionar als compradors a abstenir-se a utilitzar aquest mitjà de compra. La veritat és que el fet que el consumidor no tingui el producte davant i que simplement prengui la seva decisió sobre la base de fotografies (normalment fetes pel comerç online) i opinions de tercers, fa que alguns consumidors dubtin a l’hora de comprar productes online.

La veritat és de totes maneres, que la llei protegeix al consumidor quan vol retornar un producte comprat per Internet atorgant una sèrie de drets addicionals per protegir-li en el cas que el comprat no es correspongui amb l’anunciat.

Qui pot reclamar la devolució d’un producte comprat per Internet? Únicament els consumidors tenen aquest dret, considerant consumidors no solament les persones físiques que compren productes per al seu ús, sinó també a les empreses que no tinguin ànim de lucre i que comprin un producte per a una finalitat diferent a la seva activitat empresarial (per exemple, l’empresari que compra ordinadors per als seus treballadors). Les empreses per tant, també poden ser considerades consumidors.

Quin dret tinc com a consumidor que compra en Internet? El dret consisteix a deixar sense efecte la compra, sense al·legar motiu algun, notificant-ho al comerç pels mitjans que aquest ha de posar a la teva disposició.

Què haig de buscar en una web per saber que puc retornar els seus productes? Han d’informar-te del teu dret de retornar els productes comprats per Internet, l’anomenat dret de desistiment, informant-te del termini i la forma d’exercir-ho (la llei inclou un model estandarditzat perquè puguis exercir el dret a retornar els productes comprats per Internet).

Quant temps tinc per retornar un producte comprat per Internet? Disposes de 14 dies hàbils des de la recepció del producte. Tingues en compte que si la web no t’ha informat del dret o no ha complert amb el deure informar-te de com pots exercir-ho, aquest termini passa a ser de 12 mesos. Assegura’t per tant, si la pàgina web on has comprat, compleix o no les formalitats, ja que el termini canvia de manera substancial a favor teu sinó ha complert amb aquest deure.

Quin cost té retornar un producte comprat per Internet? El comerç online no pot imposar-te un cost addicional ni una penalització per retornar un producte comprat per Internet. L’únic cost que hauràs d’assumir, si el comerç no ho ha assumit ell mateix, és l’import de la devolució del producte. En el cas que el producte que compris no pugui ser retornat per correus, el comerç haurà d’informar-te del cost aproximat de les despeses de devolució.

Què haig de fer si he decidit retornar un producte comprat per Internet? Una vegada has notificat que vols retornar el producte, la teva obligació principal serà retornar-ho en un termini de 14 dies des que els has notificat al comerç. La tenda online, per la seva banda, tindrà l’obligació de retornar-te el preu del producte més les despeses d’enviament en un període de també 14 dies des que els has informat de la teva decisió. Si transcorre més temps, tindràs el dret que et retornin el doble del que has pagat.

Sempre tinc dret a retornar un producte comprat per Internet? La llei estableix excepcions a aquest dret, així no serà possible retornar un producte comprat per Internet, per exemple: en el cas de compra de productes desenvolupats a mesura del comprador, productes que no poden ser retornats per motius d’higiene o productes digitals (música, vídeo, etc…) una vegada s’hagi llevat el precinte.

En conclusió, resulta important conèixer els drets que els consumidors tenen quan compren per Internet i la possibilitat de retornar el producte comprat, en les condicions descrites és un dels drets més importants que aquests consumidors tenen.

Si tens dubtes sobre aquest o qualsevol altra tema, no dubtis en contactar-nos!