Skip to main content
Trucades comercials

Trucades comercials, com evitar-les?

Tres de la tarda del diumenge, el moment que estaves esperant, el sofà i tu. El descans del guerrer o la guerrera, llançant-te als braços de Morfeu i riiiiiiiing, riiiiiiing….”El truquem de XXXX, per oferir-li l’últim producte miracle…” Et sents identificat? Si aquest és el teu cas, t’interessa seguir llegint i és que els soferts per les trucades comercials som poc conscients dels drets que tenim per evitar aquestes molestes trucades. Aquí els abordem.

Sinó dius res, autoritzes les trucades comercials

És així, sinó realitzes cap acció com alguna de les que ens referim a continuació, la llei considera que dónes el teu consentiment per rebre trucades promocionals. Això és així per què els llistins telefònics, es consideren fonts accessibles al públic i per tant, segons la LOPD, s’autoritza el tractament de les dades allí incloses, amb finalitats comercials, sense el consentiment del titular. En el cas de les trucades automàtiques, la llei exigeix que hagis donat un consentiment previ i informat (no exprés); en altres paraules, que t’han d’haver informat que van a poder realitzar trucades automàtiques i que si en 30 dies no dius el contrari, s’entendrà que dónes el teu consentiment per a això.

Com evitar les trucades comercials doncs?

Essencialment tens tres formes per evitar les molestes trucades: exerceix el dret d’oposició, dóna’t d’alta a la Llista Robinson o indica que no vols que les dades de la guia siguin utilitzats amb finalitats comercials. El dret d’oposició és un dels que reconeix la LOPD i consisteix a indicar que no autoritzes al tractament de les dades, en els casos en què la llei ampara aquest tractament sense el teu consentiment (com el cas dels llitins que comentàvem). Per exercir-ho emplena aquest formulari i envia’l a qui t’hi hagi trucat o la teva operadora. En deu dies han de contestar-te, en cas contrari pots acudir directament davant l’AEPD. Una altra opció és donar-te d’alta a la Llista Robinson, qualsevol empresa que pretengui fer una acció comercial telefònica, haurà de consultar aquesta llista per no trucar als qui estiguin en ella. Finalment, pots requerir a la teva operadora que quan comuniqui a la CMT les teves dades per realitzar les guies d’abonat, indiqui que no autoritzes a un ús comercial de les mateixes.

Què més has de saber de les trucades comercials?

En el cas de rebre una trucada comercial has de saber que l’interlocutor haurà d’identificar la identitat de l’empresa que realitza la trucada, estant prohibit qualsevol trucada comercial en festius o caps de setmana o, en els dies laborables fora de l’horari de les 9 a les 21 hores.

Quins riscos tenen les empreses que incompleixen la llei?

Les empreses que incompleixen les lleis que regulen les trucades comercials (LOPD, Llei General de Telecomunicacions i Llei de Defensa de Consumidors i Usuaris), essencialment corren el risc de ser sancionats econòmicament per l’AEPD o les autoritats de consum que en els casos més greus poden interposar sancions de fins a 2M de €. A la pràctica la realització d’una trucada telefònica a algú que hagi exercit els seus drets, sol rondar quantitats que van des dels 2000 als 8000 €.

Espero haver donat una mica de llum per a un tema tan molest com aquest. Si tens dubtes sobre aquest o qualsevol altre tema, no dubtis en contactar-nos!