Skip to main content
Lleis ha de complir una ecommerce

Lleis que ha de complir una ecommerce

Si t’has animat a llançar la teva botiga online, és possible que et preguntis quines lleis ha de complir una ecommerce perquè estigui dins de la legalitat vigent.

En aquest post anomenarem les principals perquè puguis estar tranquil, però tingues en compte que, en cada cas, serà recomanable que s’analitzi bé l’activitat del negoci en línia i es creïn uns textos adequats.

No és recomanable, per res, inspirar-se en els textos legals d’altres negocis, encara que d’entrada puguin semblar similars al teu. Comencem:

Tres lleis bàsiques que ha de complir una ecommerce:

Efectivament qualsevol ecommerce ha de complir, amb caràcter general, tres lleis:

  • Llei de serveis de la societat de la informació i el comerç electrònic.
  • Llei General de Defensa de Consumidors i Usuaris.
  • Reglament general de protecció de dades.

El compliment d’aquestes tres normes et garanteix pràcticament la legalitat de la teva botiga online i la teva tranquil·litat com a emprenedor o empresari, però com afecta cadascuna al teu negoci online?

La Llei de Serveis de la Societat de la Informació i el Comerç Electrònic, disposa de diversos apartats que són d’interès per a la teva botiga online, des de la informació legal mínima que ha de tenir la web sobre l’empresa o autònom que la gestiona, fins a la informació prèvia a oferir en cas de venda en línia, i els requisits per enviar correus comercials electrònics.

En qualsevol cas, facis o no venda online, hauràs d’incloure les dades identificatives de la teva empresa o els teus, si ets autònom, així com una forma de contactar. Això sol incorporar-se a l’Avís legal de la web.

Si preteneu fer un ús comercial dels correus electrònics que us facilitin per exemple en formularis de contacte o a través d’altres mitjans, recordeu que necessiteu el consentiment exprés o demostrar que el destinatari és client vostre (que us ha comprat o contractat algun servei).

La Llei General de Defensa de Consumidors i Usuaris és bàsica en els negocis online B2C, és a dir, els que venen a consumidors finals (no a empresaris) ja que estableix uns drets per a aquests consumidors que el teu negoci haurà de respectar. Destaquem especialment dos que ja tractem al febrer de 2020 en aquest post:

a) El dret de desistiment, que consisteix en la possibilitat que el client et retorni allò comprat, sense donar cap explicació, en 14 dies des del lliurament.

b) El dret de garantia, que consisteix que el negoci ha de garantir que el producte adquirit és adequat per al seu ús normal. Aquest termini ha canviat l’1 de gener del 2022 de 2 a 3 anys.

Aquests drets solen incloure’s a les Condicions de Compra de la Web, text que ha d’estar disponible i que el client ha d’acceptar expressament abans de completar la compra perquè quedi vinculat al “contracte”.

Les administracions públiques que es dediquen a vetllar pel respecte dels drets dels consumidors, solen ser força actives comprovant que les botigues en línia compleixin aquests requisits. En alguns casos solen actuar, sense denúncia prèvia.

Finalment, cal destacar el Reglament General de Protecció de Dades, que afecta a qualsevol negoci (online o no) en què es recullin dades personals. Sens dubte, una botiga online no és una excepció ja que hi ha múltiples canals de recopilació de dades (formulari de contacte, alta newsletter, formularis de compra, etc…).

Això implica la necessitat de disposar d’una Política de Privadesa adequada per a la teva botiga online, on hauràs d’incloure, entre d’altres, aspectes com:

  1. Les teves dades de contacte.
  2. Detallar què faràs amb les dades.
  3. Avisar si els compartiràs amb tercers.
  4. Informar com els clients poden accedir o esborrar les dades.

En molts casos, caldrà que obtinguis un consentiment exprés dels clients per fer ús de les seves dades. Tingues en compte, a més, que tenir una bona Política de Privacitat i només significa complir amb la normativa de protecció de dades.

En aquest cas, qui té competències per sancionar és l’Agència Espanyola de Protecció de Dades que és, amb diferència, la més activa en matèria inspectora de les que hi ha a tots els Estats de la Unió Europea.

La legalitat de la teva ecommerce no és, doncs, un tema menor i que has de considerar amb deteniment. Encara que pugui semblar el contrari, no hi ha dues botigues en línia iguals i això afectarà directament els teus textos legals.

Si tens preguntes sobre aquest o qualsevol altra tema, no dubtis en contactar-nos!


    Informació sobre protecció de dades

    Denominació social
    LEGAL IT GLOBAL 2017, SLP
    Finalitat
    Prestar el servei.
    Enviament del Boletí informatiu.
    Legitimització
    Compliment de la prestació de servei.
    Consentiment.
    Destinataris
    Les teves dades no seran compartides amb cap tercer, excepte aquells proveïdors de serveis amb els que disposem d’un contracte de serveis vigent.

    Drets
    Pots accedir, rectificar o suprimir les dades, així com exercir els drets que s’esmenten en la nostra Política de Privacitat.

    Més informació
    Consulta la Política de Privacitat.