Skip to main content
Desenvolupament d'un software o app

8 claus legals si encarregues el desenvolupament d’un software o app

Al despatx ens trobem sovint amb consultes d’emprenedors o startups que tenen problemes amb l’empresa o proveïdor que han seleccionat pel desenvolupament d’un software o app.

Aquesta qüestió no és menor per què sovint, sense software o app, simplement no hi ha projecte ni negoci i és habitual que, en els moments inicials, amb moltes ganes i poc pressupost, se signi el que ens posin davant o simplement ens oblidem d’alguns punts clau que poden fer encallar el teu negoci sense haver ni arrencat.

En aquest post t’explicaré les que, per a mi, són les 8 claus quan encarregues el desenvolupament d’un software o app a un tercer. Mira si el contracte que et proposen signar, si és que ho fan, conté aquests punts. Si no us proposen signar res, atenció perquè les bones intencions se les emporta el vent i el proveïdor de vegades proposa o es compromet a coses difícils de complir (i de fer complir) sinó estan signades.

1. Demana un contracte per escrit del servei que et faran: No em refereixo a un pressupost, o a un mail on et diuen que faran una o altra cosa; em refereixo a un contracte, amb les seves clàusules i on l’empresa o desenvolupador, es comprometi a un resultat.

2. Marca bé els terminis de desenvolupament i deixa clar quan pot passar-se a la següent fase i quan el software o app s’entendrà per finalitzada: Qualsevol desenvolupament d’un software o d’una app passa per certes fases o etapes. Pensa bé quines són en el teu cas i deixa molt clar què haurà de passar per la teva part (com acceptaràs cada lliurament) perquè la fita de cada fase es consideri complerta. Estableix molt clarament que sense la teva acceptació expressa, el proveïdor o desenvolupador no podrà passar a la següent fase de desenvolupament.

3. Que t’aclareixin bé què necessiten per la teva part: És més que probable que l’empresa o proveïdor de desenvolupament, necessiti continguts per al teu software o app que només tu tens (imatges, textos, catàlegs …). Que quedi molt clar què necessitaran i, fins i tot, en quin format. La manca de lliurament de continguts que havia d’haver aportat el client, sol ser una de les grans excuses quan un desenvolupador incompleix terminis de lliurament.

4. Atenció amb els textos legals (sobretot en Apps): Per pujar la teva App a Apple Store o Google Play, et caldrà que aquesta tingui els seus textos legals. Pensa bé quins textos et caldrà abans d’encarregar la feina, ja que el desenvolupador no ho farà  (com a molt copiarà algun model que tingui) i et passarà aquesta responsabilitat a tu.

5. Atenció amb la propietat intel·lectual: En moltes ocasions els desenvolupadors de software o apps es neguen a lliurar al client el codi font del desenvolupament. Molta atenció amb això, ja que, en cas de conflicte, si vols que la feina ho segueixi un altre desenvolupador, pot ser un problema greu. Que t’expliquin bé en quin entorn programa al desenvolupador, i si vols una cessió de tots els drets sobre el desenvolupat, inclou-ho en el contracte; en cas contrari, et podran dir que això no estava previst quan ho demanis.

Encara que no és obligatori valora registrar la propietat intel·lectual del software o l’App. Les vies més habituals són:

a) Registre de la Propietat Intel·lectual.

b) Dipòsit notarial.

Aquestes dues opcions, al meu entendre, són poc recomanables per a l’entorn digital, sobretot si es preveuen actualitzacions habituals del software o l’app.

c) Registre digital de l’obra. Recomano aquesta per la seva agilitat i facilitat per a les actualitzacions. Un proveïdor conegut i fiable és Safe Creative.

6. Que documentin la feina feta: És molt important que, a part de desenvolupar el programari o l’app, l’empresa o proveïdor documenti com ha treballat, amb quin llenguatge ha programat, etc. Has de pensar que el proveïdor o desenvolupador pot desaparèixer però el teu negoci segueix, per la qual cosa si vols que una altra persona segueixi amb el desenvolupament o el manteniment del software o app, en moltes ocasions ha de tenir les “instruccions” del desenvolupador inicial.

7. Entén bé quins serveis addicionals (si n’hi ha) t’ofereixen: Actualitzacions, manteniment o hosting són només algun dels serveis addicionals que pot oferir (o no) el teu desenvolupador. Assegura’t de quins serveis t’ofereixen, a més del desenvolupament del teu software o app, o si el treball del desenvolupador acaba amb el lliurament.

8. Atenció amb l’RGPD: En cas d’oferir serveis addicionals, és probable que el desenvolupador pugui tenir accés al teu software o app i això podria implicar que accedeixi a dades o informació personal dels teus clients, leads, treballadors, etc. Estableix clarament per escrit i en el contracte les seves obligacions de seguretat en aquest sentit i que quedin també molt clar aspectes com si subcontractarà algun servei a tercers, què farà amb les dades si s’acaba la relació contractual, etc.

El desenvolupament d’un software o d’una App, en ocasions, és una fita molt important per a un emprenedor o startup tecnològica; tenir clars aquests punts poden evitar-te disgustos, que el teu negoci arrenqui de la manera més fluida possible i que tu centris els teus esforços en vendre o promocionar el teu projecte i no pas en aspectes que podrien frenar el seu desenvolupament.

Si tens dubtes sobre aquest tema o qualsevol altre, no dubtis en contactar amb nosaltres!


  Informació sobre protecció de dades

  Denominació social
  LEGAL IT GLOBAL 2017, SLP
  Finalitat
  Prestar el servei.
  Enviament del Boletí informatiu.
  Legitimització
  Compliment de la prestació de servei.
  Consentiment.
  Destinataris
  Les teves dades no seran compartides amb cap tercer, excepte aquells proveïdors de serveis amb els que disposem d’un contracte de serveis vigent.

  Drets
  Pots accedir, rectificar o suprimir les dades, així com exercir els drets que s’esmenten en la nostra Política de Privacitat.

  Més informació
  Consulta la Política de Privacitat.