Skip to main content
contractes de software

RGPD. Interès legítim i Emailmarketing

L’ interès legítim sol ser una figura una mica desconeguda pels departaments o responsables de Màrqueting i realment és digne d’explorar, ja que permet (atenció) l’enviament de comunicacions comercials sense el consentiment del receptor.

Si ens centrem en les campanyes de Email màrqueting en el sector del B2C i considerem l’email com una dada personal, hem de considerar que el RGPD permet fins a sis supòsits per al tractament o ús de dades personals de manera legal.

Aquests sis casos són completament independents pel que si es compleix un, no cal que es compleixi un altre. Entre aquests supòsits ens trobem tant el consentiment, com l’interès legítim (a més de 4 addicionals).

És molt conegut que amb l’entrada en vigor del RGPD, allà per maig de 2018, les nostres safates d’entrades es van omplir de mails d’empreses demanant el consentiment per poder seguir enviant publicitat o comunicacions comercials. Moltes d’aquestes empreses, realment no van explorar la via de l’interès legítim.

Quan pot usar-se l’interès legítim en una campanya d’Email màrqueting?

Com diem, si es donen els supòsits que recollim a continuació, és aplicable la regla de l’interès legítim, i no és necessari doncs, el consentiment exprés de l’receptor per a l’enviament de campanyes publicitàries per email.

Aquests són els condicionants:

  1. El receptor ha de ser un client vigent de l’empresa que envia la comunicació comercial. És important dir aquí que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, requereix que aquesta vinculació comercial sigui vigent. Per tant aquesta regla no es pot aplicar per al cas d’antics clients ni, per descomptat, en cas de simples leads.
  2. La publicitat ha de versar de productes o serveis similars als que hagués adquirit o contractat el client en primer lloc. Sent aquesta una descripció una mica subjectiva, l’AEPD ens recorda que aquesta similitud ha de ser d’acord amb els criteris del receptor i no de l’emissor de la publicitat. Qualsevol empresa li podrien semblar dos productes “similars” a fi d’estalviar-el consentiment.
  3. La publicitat només pot ser de la mateixa empresa amb que originàriament es va contractar o comprar. Això exclou utilitzar l’interès legítim per enviar publicitat de col·laboradors, empreses de el grup o similars.
  4. Cal donar l’opció de baixa en cada comunicació comercial.
  5. Finalment, quan recullis les dades de client, explica molt bé el que vas a fer amb elles i justifica de manera clara, aquest interès legítim. Per molt client que sigui sinó expliques que vas a fer un ús comercial de les seves dades, estaries incompliment el RGPD.

Qui crec que el que s’ha exposat millor a nivell d’autoritats de protecció de dades, és l’anglesa. Veure enllaç aquí.

Si tot això es compleix, no necessites el consentiment exprés per a les teves campanyes d’Email Màrqueting.

Si necessites assessorament legal per les teves campanyes d’Emailmarketing, contacta’ns aquí.