Skip to main content
cámaras de seguridad legislación

Càmeres de seguretat i la seva legislació

Fa unes setmanes vaig fer un post a Linkedin sobre un tema que aixeca força polseguera en referència a la privacitat de les persones i a la seguretat (per exemple, en una comunitat de veïns), com són els sistemes de videovigilància, és a dir, les càmeres de seguretat. La majoria de les persones desconeixen els requisits per a la seva instal·lació: qui les pot visualitzar, en quins casos, com i on s’han de col·locar… Hi ha dues lleis principals que tracten aquest tema, així que avui vinc a explicar-vos la problemàtica de les càmeres de seguretat i la seva legislació: 

Càmeres de seguretat i la seva legislació: Qui les pot visualitzar? 

Com hem dit a la introducció, hi ha dues lleis que tracten aquest tema i detallen qui és el responsable de visualitzar aquestes càmeres segons cada cas. Per explicar-ho amb un exemple, agafarem l’anterior, el de la comunitat de veïns: 

 • RGPD: Quan les imatges identifiquen persones físiques, s’aplica l’RGPD. 
 • Llei de Seguretat Privada de 2014: aquesta llei obliga que, quan la finalitat de les càmeres sigui prevenir delictes o evitar accessos no autoritzats, aquest servei serà prestat necessàriament per vigilants de seguretat. 

Per tant, la diferència recau en el moment de la visualització respecte a un possible acte delictiu: si el delicte ja està comès i les imatges ja estan gravades, podran ser accedides per qualsevol persona autoritzada per la junta de propietaris, ja que la seva finalitat és perseguir aquests actes delictius,no prevenir-los. 

En canvi, si el que es pretén és evitar o prevenir el delicte, el que requereix una visualització en directe per a una intervenció immediata, les imatges NOMÉS podran ser visualitzades per vigilants de seguretat, pel fet que la llei els dóna facultats per actuar en aquests casos. 

Quins altres elements cal tenir en compte? 

Sembla força obvi, però és fonamental complir amb tots els requeriments inclosos a l’RGPD i a la LOPD, sobretot en matèria de protecció de dades i a la privacitat de les persones físiques. En el cas d’una comunitat de veïns:

 • Acordar la instal·lació per part de la Junta de propietaris; acordant els llocs d’instal·lació de les càmeres així com la finalitat de la seva instal·lació ja que, com hem vist, canvia substancialment qui les pot visualitzar.
 • La senyalització dels cartells informatius de “zona videovigilada”.
 • No enregistrar la via pública o finques confrontants.
 • Si hi ha empreses alienes amb accés o visualització de les imatges, disposar del corresponent contracte d’encàrrec del tractament.
 • Disposar d’un registre d’activitats del tractament actualitzat.
càmeres de seguretat legislació

En conclusió: com sempre, és gairebé més important l’abans, amb una correcta instal·lació i senyalització, que el després, ja que, depenent del moment del visualitzat, intervé una llei o una altra i els responsables i els passos a seguir canvien. 

Si teniu algun dubte sobre les càmeres de seguretat i la seva legislació, no dubteu a contactar-nos! 


  Informació sobre protecció de dades

  Denominació social
  LEGAL IT GLOBAL 2017, SLP
  Finalitat
  Prestar el servei.
  Enviament del Boletí informatiu.
  Legitimització
  Compliment de la prestació de servei.
  Consentiment.
  Destinataris
  Les teves dades no seran compartides amb cap tercer, excepte aquells proveïdors de serveis amb els que disposem d’un contracte de serveis vigent.

  Drets
  Pots accedir, rectificar o suprimir les dades, així com exercir els drets que s’esmenten en la nostra Política de Privacitat.

  Més informació
  Consulta la Política de Privacitat.