Skip to main content
privacitat i coronavirus covid19

Privacitat i Coronavirus

No hi ha cap dubte que aquest principi d’any 2020, com mai abans, la humanitat en el seu conjunt, estem vivint un repte comú davant una situació excepcional i única: l’expansió de la pandèmia de la COVID-19 ha fet que tot el món s’aturés davant del risc de contagi. El coronavirus pot comportar molt risc per a la privacitat.

Els afectats i morts es compten en milers i Espanya és, a data d’avui, un dels països més afectats.

Tinc l’esperança que aquesta situació ens faci replantejar moltes de les coses que fem en el nostre dia a dia, tan a nivell personal com professional de manera que ens preguntem la manera en que ens relacionem entre nosaltres i el món que ens envolta.

Més enllà d’aquestes reflexions, necessàries, el món de la privacitat no queda al marge d’aquest fenomen i voldria centrar-me aquí en dos aspectes concrets.

Control de la mobilitat

En la necessitat de controlar la mobilitat de la població, molts governs, també l’espanyol, estan establint mesures per tal d’obtenir les dades de geolocalització que tenen les operadores en la prestació del seu servei: en l’Ordre SND/207/2020 , de 27 de març, es va preveure la necessitat que les administracions competents accedissin a les dades anònimes de mobilitat obtingudes per les operadores de telèfon, per controlar el confinament de la població.

La pròpia AEPD, va anar una mica més lluny i en un recent informe, preveu que les dades del telèfon mòbil de les persones infectades, pugui ser tractat per tal de lluitar contra la pandèmia.

No cal dir que el dret a la vida i la salut, sempre estarà per sobre la de la protecció de dades. Però també és cert que en aquests moments d’emergència, en que existeix un problema comú i contra el qual tothom estaria disposat a donar el que sigui, és quan més en risc s’ha posat la privacitat.

Va passar amb els atemptats de l’11 de setembre quan en nom de la seguretat es van perdre drets en matèria de privacitat que mai s’han recuperat. En la lluita contra el COVID-19 o a favor de la salut, la privacitat no hauria de ser una moneda de canvi sinó que ambdós drets haurien de ser compatibles.

Treball remot

En motiu del tancament generalitzat de negocis i empreses, aquestes han hagut d’explorar i implementar, moltes vegades amb pressa i sense un pla concret, noves formes per treballar i comunicar-se: accessos remots des del domicili particular dels treballadors, videoconferències, arxiu de dades al núvol…els ciberdelinqüents no es mantenen aliens a aquesta situació i els seus atacs, han augmentat significativament amb el confinament.

Privacitat i Coronavirus

En moments com aquests les empreses i organitzacions estan entenent, que l’aposta per la digitalització total és irreversible i imprescindible, però cal fer-la amb garanties de seguretat ja que qualsevol error en aquest àmbit pot fer la solució es pugui acabar convertint amb un problema encara més gran. Privacitat i Coronavirus han de poder conviure.

Si tens qualsevol dubte sobre aquest tema, no dubtis en contactar-nos aquí!

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons.

Llicència creative commons