Skip to main content
Geolocalització a APPs

Geolocalització a APPs i privacitat

Que aixequi la mà el que instal·lant una APP, en veure que sol·licitava dades de geolocalizació, ha decidit no instal·lar-la. Avui doncs, tractem el tema de la geolocalització a APPs i privacitat.

La dada de la geolocalizació, al que l’usuari d’APP mitjà, no sol donar importància. revela, amb una precisió de metres, no només on estem, sinó que permet crear patrons dels usuaris. Aquest evident risc per a la privadesa, es veu incrementat per estudis que demostren que les APPs que sol·liciten tenir accés a la geolocalizació de l’usari, la consulten i envien als servidors, de mitjana, una vegada cada tres minuts.

La geolocalizació, d’altra banda, pot tenir importants beneficis per a l’usuari i per als desenvolupadors d’APPs: des d’oferir serveis de màrqueting basats en la posició de l’usuari (certament em pot interessar més l’oferta de la pizzeria de la cantonada, que la del poble del costat), fins a serveis que permeten solucionar emergències reals.

Vegem doncs què has de tenir en compte com a desenvolupador si decideixes activar la geolocalització a APPs i privacitat als teus usuaris:

La clau per la geolocalització a APPs; el consentiment de l’usuari.

El consentiment de l’usuari resulta essencial per poder obtenir informació de la seva geolocalizació. I no val amb el simple INSTAL·LAR que apareix abans d’instal·lar l’APP, on s’informa dels diferents permisos, sinó que és necessari un consentiment específic i concret per obtenir aquesta informació.

Sigues concret

Tingues també en compte que per al consentiment sigui vàlid, has d’informar bé de para què pretens geolocalizar a l’usuari, és a dir informa clarament de la finalitat (per enviar ofertes de bars propers o per trobar altres usuaris, no són la mateixa finalitat). Si és possible, dóna l’opció a l’usuari que indiqui el grau de precisió amb el qual permet ser geolocalizado (ciutat, codi postal o el més precís possible).

 

Dóna opcions a l’usuari quan ja s’ha instal·lat l’APP

Quan l’usuari ha donat el consentiment, amb les característiques anteriors, no acaben les teves obligacions com a desenvolupador, les següents mesures, ajudaran al fet que la teva APP sigui la reina del respecte a la privadesa:

  • Inclou una icona permanent en tota l’APP que permeti a l’usuari veure, que està sent geolocalizat. Dóna-li l’opció de desactivar la geolocalizació des de qualsevol pantalla de l’APP, sense sortir d’ella.
  • Desactiva la geolocalizació dels usuaris, d’aquells que no l’hagin usat en els últims 12 mesos.
  • Recorda als usuaris que la usen, periòdicament, que poden desactivar-la.
  • Permet a l’usuari que accedeixin a l’historial de geolocalización i dóna’ls l’opció d’esborrar-la quan vulguin.

Si fas tot això, estaràs complint els més alts estàndards de privadesa que han establert les Autoritats de Protecció de Dades Europees, a més d’observar els principis de privadesa des del disseny i per defecte que tan de moda estan (i el que els queda).

Un últim consell, no tractis d’implementar tot això el dia abans de pujar l’APP per a la venda, fes-ho al moment que l’estàs dissenyant, en cas contrari l’esforç és doble (o triple).

Si teniu dubtes sobre aquest o qualsevol altra tema, no dubteu en contactar-nos!