Skip to main content
Andorra's national flag

Andorra i l’RGPD

Andorra ha estat de “moda” en les últimes setmanes en el mogut món digital. Famosos YouTubers han decidit traslladar-hi la seva activitat pels evidents beneficis fiscals que ofereix aquest petit país dels Pirineus. Més enllà d’aquests casos mediàtics i davant el boom que estan vivint tots els negocis en línia a causa de les restriccions de la pandèmia, sembla lògic que moltes empreses del qual el seu mitjà exclusiu és Internet, puguin fer-se plantejaments iguals i és que si al final vens online, què t’impedeix tenir la seu social de la teva empresa a un lloc amb una fiscalitat més favorable? Aquest no és però el tema d’aquest post, sinó què passa amb el compliment de l’RGPD en aquest tipus de casos tenint en compte que Andorra no és un país comunitari i que l’RGPD és una norma de la UE; si faig un pas com aquest ¿he de complir l’RGPD?

Situació legislativa a Andorra

Com diem, Andorra no pertany a la UE però això no treu que la seva activitat legislativa, estigui molt influenciada per les lleis comunitàries:

 • El 2003 va aprovar la Llei 15/2003 qualificada, de 18 de novembre, de protecció de dades personals. En aquest moment, molt inspirada en la derogada LOPD de 1999.
 • El 2010 la Unió Europea va resoldre que Andorra té un nivell de protecció de dades adequat i homologable a la de la UE; així si una empresa espanyola selecciona un proveïdor andorrà amb accés a dades personals (per exemple hosting), pot actuar com si d’un proveïdor comunitari es tractés.
 • Encara que no és membre de la UE, Andorra sí que ho és del Consell d’Europa i, com a tal, és un Estat signant del Conveni 108 de Protecció de Dades. Aquest Conveni de 1981, és l’origen de moltes de les lleis actuals i va ser ratificat per Andorra el 2007; però entre les excepcions d’aplicació del Conveni, expressament s’inclouen les “dades relatives a persones físiques i relacionades amb la seva activitat empresarial, professional i comercial”. Curiós no?

Si emprenc a Andorra, he de complir l’RGPD?

Anem doncs a això; intentarem donar resposta a aquesta pregunta amb casos pràctics, alguns més teòrics que altres, però per tal de ser el més entenedors possibles:

S’aplica l’RGPD si …

… tinc un negoci a Andorra i només recullo dades d’andorrans?

No. L’RGPD no s’aplica a negocis no comunitaris que no comercialitzin els seus productes o serveis a la UE.

… tinc un negoci online domiciliat a la UE i només venc a andorrans?

Sí. Estan obligades a complir l’RGPD les empreses amb seu a la UE; el fet que en aquest hipotètic cas des d’aquest negoci només es tractaran dades d’andorrans, no exclou l’aplicació de l’RGPD. Aquesta norma deixa clara que s’aplicarà amb independència de la “nacionalitat o residència” de titular de les dades.

… tinc un negoci online domiciliat a Andorra i venc a ciutadans de la UE?

Sí. L’RGPD expressament inclou dins del seu àmbit territorial d’aplicació, art. 3.2.b), les empreses no comunitàries que ofereixen béns o productes a consumidors de la UE i, atenció amb això, encara que no siguin productes o serveis de pagament.

Per tant, si vens productes o comercialitzes serveis a ciutadans de la UE hauràs de complir l’RGPD, i si tens un negoci en línia a través del qual es recullen les seves dades (sense vendre’ls res), també.

En conclusió, l’eventual instal·lació de negocis en línia a Andorra, si el client o usuari, segueix sent ciutadà comunitari, no evita el compliment de l’RGPD, així que atenció amb això abans d’anar-se’n a l’altre costat del mur…

Si tens qualsevol pregunta sobre aquest o un altre tema, no dubtis en contactar-nos!


  Informació sobre protecció de dades

  Denominació social
  LEGAL IT GLOBAL 2017, SLP
  Finalitat
  Prestar el servei.
  Enviament del Boletí informatiu.
  Legitimització
  Compliment de la prestació de servei.
  Consentiment.
  Destinataris
  Les teves dades no seran compartides amb cap tercer, excepte aquells proveïdors de serveis amb els que disposem d’un contracte de serveis vigent.

  Drets
  Pots accedir, rectificar o suprimir les dades, així com exercir els drets que s’esmenten en la nostra Política de Privacitat.

  Més informació
  Consulta la Política de Privacitat.