La LOPD no inclou als difunts

Recentment, nombrosos mitjans de comunicació s’han fet ressò de la notícia de l’èxit científic d’un equip mèdic de l’Hospital de la Fe de València, el qual va aconseguir, el passat 18 d’agost, efectuar el primer trasplantament de cara realitzat a Espanya. El relleu de la notícia per a l’àmbit de la protecció de dades ve donat, no obstant, pel rastre negatiu que ha desencadenat la mediatització dels successos.

Pel que sembla, s’han filtrat en els mitjans algunes dades sensibles relatives al donant i al receptor del trasplantament de cara, per la qual cosa s’han suscitat importants crítiques. La informació oficial aportada pel ministeri de Sanitat i la pròpia Conselleria de València facilitava el sexe, les edats dels implicats i la causa de defunció –un accident de carretera- del donant, del que ha transcendit la seva nacionalitat, el carrer on residia així com les seves aficions, entre altres detalls identificatius.

Malgrat que aquests fets ens puguin semblar irregulars, fonts de la AEPD han considerat que difondre determinats detalls del mort no representa una vulneració de la llei que vetlla per la confidencialitat d’aspectes privats dels ciutadans, doncs les persones mortes es troben excloses de la Llei de Protecció de Dades. En la praxi es confirma, a més, que en casos similars on s’han revelat informacions de persones mortes, ha prevalgut la llibertat d’informació.

En el cas del receptor, no obstant, serà ell mateix qui haurà de decidir si desitja romandre ocult o desvetllar la seva identitat, la qual cosa significa que en aquest punt sí podríem estar atenent a una vulneració de la llei.

La legalitat de la teva empresa,
en les millors mans


933 80 12 56