Detingut per publicar a Internet l'analítica d'un pacient

Diferents mitjans aragonesos es feien ressò de la notícia sobre la detenció per part de la Policia Nacional d’una persona a Saragossa per penjar dades mèdiques d’una altra. L’ implicat, responsable del sistema de manteniment informàtic d’un centre sanitari, va difondre al seu bloc dades sanitàries d’un malalt.

Segons informava la Prefectura Superior de Policia d’Aragó, les investigacions es van iniciar arran de la denúncia interposada pel pacient afectat després de localitzar per Internet els resultats íntegres d’una analítica a la qual s’havia sotmès recentment.

La Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, estableix les mesures de seguretat que s’han de prendre, entre elles el registre de qui accedeix a la informació, així com les seves funcions i nivell d’accés, a més s’estableix que les dades no podran ser utilitzats amb una altra finalitat diferent d’aquella per la qual van ser recollits, i que ha d’haver el consentiment i coneixement del propi pacient.

La Policia va aconseguir, en primer lloc, eliminar la publicació que contenia les dades objecte de denúncia per, a continuació, tractar d’esbrinar l’origen de la filtració i obtenir la identitat dels presumptes responsables de la mateixa. Es va comprovar que a la cadena mèdica no s’havia produït cap filtració en la custòdia de les dades, des del moment de l’extracció fins a la comunicació dels resultats al pacient.

La investigació va concloure que la filtració provenia del sistema de manteniment informàtic, i que el presumpte autor era a més, el propietari de l’allotjament web on apareixien exposats els resultats de forma pública, imputant-li un delicte de descobriment i revelació de secrets.

La legalitat de la teva empresa,
en les millors mans


933 80 12 56